Roger Corman, rozstřelil systém a vytáhl Camerona, Coppolu či Scorseseho

Autor:

Americký nezávislý režisér, producent a příležitostný herec Roger Corman se narodil 5. 4. 1926. Vystudoval průmyslové inženýrství a v roce 1948 nastoupil do U.S.Electrical Motors, kde vydržel jen čtyři dny. Našel si práci ve studiu 20th Century Fox jako čtenář scénářů. Pak se vydal studovat do Oxfordu a v roce 1953 po návratu se vrhl na film, nejdříve jako producent a scénárista, od roku 1955 jako režisér.

Půjčil si peníze od rodiny a přátel na natáčení

Roger Corman 7

Jako producent debutoval v roce 1954, kdy si půjčil peníze od rodiny a přátel a natočil film Monster from Ocean Floor (Monstrum z mořského dna), který režíroval Wyatt Ordung. Roger se označoval jako producent, ale dělat téměř všechno. Jako příslušník jednočlenného týmu ráno před natáčením pomáhal stavět scénu, pak natáčel a večer pomohl zase scénu rozebrat. Poté dělal všechno potřebné, pro dokončení filmu.

Rychle pochopil, jak to v Hollywoodu fungujeRoger Corman 2

Neměl peněz nazbyt a tak si řekl, že čím víc udělá sám, tím méně bude muset platit druhým. Film vydělal dost na to, aby mohl natočit další film a tím se stal The Fast and Furious (Rychle a zběsile). Poměrně rychle pochopil, jak to v Hollywoodu funguje a zjistil, že největším problémem je proluka mezi shromážděním peněz na film a čekáním na uvedení do kin a inkasování peněz za vstupenky. Corman se tak dal dohromady s právě vzniklou firmou AIP, které prodal The Fast and Furious. Požádal o zálohu na tři další filmy, které by tato firma mohla hned distribuovat, takže spokojeny byly obě strany. Corman měl za co točit a AIP měla co distribuovat. V polovině 50. let točil až devět filmů ročně.

Film stihl o tři dny dříve, rozhodl se ušetřit náklady a zvládnul další film

Roger Corman 3Nejrychleji zvládl natočit The Little Shop of Horror (Malý krámek hrůz), který pořídil za dva dny a jednu noc. Měl pronajatou scénu na měsíc, a protože film stihl o tři dny dříve, rozhodl se ušetřit náklady a zvládnul další film. Něco podobného udělal i později. Natočil film The Raven (Havran) s Borisem Karloffem a Jackem Nicholsonem a protože mu zbyly dva dny a měl i herce, ve stejném složení, ve stejné dekoraci a za 48 hodin natočil film The Terror.

Do filmu The Cry Baby Killer (Uplakánek) angažoval Jacka Nicholsona a bylo to jakési pokračování Rebela bez příčiny. Film byl hotový za 10 dní. Stál 7 000 dolarů a velká studia to vůbec nepochopila a trvalo 18 měsíců, než se film začal promítat.

Aby ušetřil peníze, nechával štáb a herce přelézat plot ve starých studiích

Pozoruhodné metody uplatnil při natáčení filmu The Little Shop of Horrors. Aby ušetřil peníze, nechával štáb a herce přelézat plot ve starých studiích Charlie Chaplina na La Brea a používal jejich zařízení bez dovolení. Natočilo se to celé za dva dny a dvě noci.

Studia přebrala jeho model

Roger Corman 4Na počátku šedesátých let si velká studia začala Cormana považovat a snažila se převzít jeho model. Točit za nízké náklady a dosahovat velkých zisků. V roce 1965 natočil Corman dva westerny The Shooting (Střelba) a Ride in the Whirlwind (Jízda v bouři). Kromě režiséra během filmování všichni brali psychedelika. Vznikl zběsilý film, spousta střelby, málo dialogů. Točili oba filmy téměř souběžně, kdy Carole Eastmanová psala scénář k jednomu filmu, zatímco Corman a Nichoslon psali druhý. Našli si exteriéry, které se hodily pro oba filmy, a natočili je bezprostředně za sebou.

V Cannes se stal hitem

Corman prodal oba filmy jako balíček a zatímco oba filmy v USA propadly, v Cannes, kam byl Nicholson s filmem The Shooting vyslán, se stal senzací a promítal se před vyprodaným kinem celý rok. Nicholson se seznámil s delegací Cahier du Cinema a našel společnou řeč s představiteli francouzské nové vlny Francois Truffautem, Ericem Rohmerem a Claude Chabrolem.

V témže roce - 1966 - Corman natočil první ze svých mnoha motorkářských filmů, tento se jmenoval Hells Angels on Wheels (Pekelní andělé). Rozpočet byl 300 000 dolarů a zisk kolosálních 15,5 miliónů. Kromě motorkářských filmů se vrhl i na zfilmování povídek Edgara Allana Poe jako např. Pit and Pendulum (Jáma a kyvadlo), House of Usher (Dům Usherů), The Masque of the Red Death (Maska červené smrti) a dalších.

Z podmínek ve studiu nebyl nadšený, vrátil se k natáčení nezávislých, nízkorozpočtových filmů

Roger Corman 6

V roce 1967 režíroval The St. Valentine´s Day Massacre (Masakr na Sv.Valentýna) ve studiu 20th Century Fox. Studio mu poskytlo 2,5 milionu dolarů a Corman ušetřil celých 400 000. Z podmínek ve studiu nebyl nijak nadšený, protože se mu nelíbilo, jak se tam mrhá penězi a časem a vrátil se k natáčení nezávislých, nízkorozpočtových filmů.Roger Corman 8

Založil New World Pictures

V roce 1970 založil společnost New World Pictures. Zasloužil se o tom, že americkému publiku představil filmy režisérů Bergmana, Truffauta, Felliniho a Kurosawi. Poté firmu prodal a založil společnost New Horizons. Za svoji dlouhou kariéru Corman produkoval více než 300 filmů a režíroval jich více jak 50.

Vzedmul novou vlnu: Camerona, Howarda, Coppolu, Scorseseho a další

Velké množství dnešních režisérských jmen prošlo Cormanovýma „rukama“ a spolupracovali s ním především v počátcích svých vlastních kariér. Naučil je vše, co je potřebné k filmařskému řemeslu. Děkovat mu mohou legendy jako James Cameron, Ron Howard, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese či Joe Dante.

Jako poctu mi dali možnost mihnout se v jejich vlastních filmech jako např. Apollo13, Mlčení jehňátek, Philadelphia či Kmotr 2. Stejně tak vděčně na něj vzpomínají herecké legendy jako Jack Nicholson, Roberto De Niro, Dennis Hopper, Bruce Dern či Peter Fonda za herecké příležitosti v jeho filmech.

Stal se otcem amerického nezávislého filmu a inspirací pro další tvůrce

Roger Corman 1

Foto: Roger Corman, imdb.com, Pinterest, Wikipedia

 

Média