David Balda: Hlavní myšlenka tohoto filmu je ukázat principy, jak manipulace funguje

Autor:

David Balda (26. 2. 2000) je talentovaný tvůrce, který píše scénáře, stojí za kamerou a režíruje svoje filmy od 16. let. V roce 2016 zaujal i ČT filmem Pomsta, který zařadila do svého vysílání. V roce 2018 uvedl film Nevinná krutost a o rok později dostal do kin film Narušitel s Jiřím Dvořákem a Stanislavem Zindulkou. Mnozí kritici jej osoudili s tím, že tam film nemá co dělat, my vyzdvihujeme, že si tak mladý tvůrce jde za svým i přesto, že mu mnozí závidí a hází klacky pod nohy. Letos natáčí ( i v cizině) film s pracovním názvem Manipulace, a tak jsme Davida vyzpovídali, abychom zjistili, jak se od minulého filmu posunul, obrnil proti kritikům a poučil z chyb.

Balda David Manipulace 07

Jak dlouho trvalo, než jste se „oklepal“ z filmu Narušitel, který dle nás byl dobrý, dle kritiky do kin nepatřil, což Vás muselo bolet?

Já bych ani tak nemluvil o oklepání. Víte, já si nerad stěžuji, neb jsem do tohoto průmyslu vstoupil dobrovolně a dobrovolně v něm setrvávám a stěžování by tak byla zbabělost. Lepší je bojovat za to, aby se poměry v tom oboru změnily a aby se snížila moc takových těch závistivých lidí. Samozřejmě vše, co se tenkrát kolem filmu dělo, bylo zbytečně, avšak některými lidmi řízeně, přestřelené a bylo to trochu těžké, neb mi bylo 18 let, ale zase to byla skvělá škola, za kterou jsem rád. Mě tyto věci spíše motivují, než ubíjí, takže jsem po premiéře Narušitele ihned začal chystat film nový.

Vzal jste si k ruce někoho zkušenějšího a požádal ho, aby Vám ukázal na Narušiteli chyby, kterých jste se dopustil a kterých jste se pak vyvaroval v Manipulaci?

Ne. Ono to není jen o tom, aby vám někdo říkal rady, i když to je taky důležité. Myslím, že racionálně uvažující autor je schopen se na své dílo podívat s odstupem a ty nedostatky uvidět a poučit se z nich sám. Na Narušiteli dělalo mnoho zkušených lidí, avšak Manipulace vzniká v mnohem větším měřítku a mám kolem sebe spoustu velmi zkušených lidí, se kterými se moc rád radím, když cítím, že nemám na určitou věc stoprocentně pevný názor. Režisér je člověk, který musí věc držet jako celek, ale nesmí se bránit novým nápadům, protože někdy to mohou být nápady naprosto skvělé, někdy však úplné blbosti. Ale tak to myslím vnímá velká část režisérů. Já na film Narušitel vzpomínám moc rád a s láskou. Ano, obsahuje některé věci, které bych dnes udělal jinak, ale vcelku jej vidělo 1 200 000 diváků, vysílá se v prime time na Primě, byl na Netflixu a otevřel mi dveře do mnoha míst.

Balda David Manipulace 04

Manipulace se děje ve všech složkách našeho života a je někdy těžké se ji ubránit, zvlášť když na nás působí dnes a denně přes média. Kdy jste začal psát scénář a měl jste na mysli nějaký konkrétní případ nebo jste to pojal jako svůj pohled na manipulaci jedince obecně a kam to až může dojít?

Ano, přesně jak to píšete, tak to vnímám. Manipulace je skutečně všudypřítomná a je nezbytné na to upozorňovat. To je hlavní myšlenka tohoto filmu, ukázat principy, jak manipulace funguje a varovat diváka tak, aby o tom začal přemýšlet a uvědomil si, jak a kudy k němu ta manipulace na denní bázi promlouvá. Pro mě to téma vlastně bylo jasné už při Narušiteli. Ten byl o svobodě a její křehkosti a chtěl jsem s novým filmem jít o stupeň dál, což manipulace zajistě je. My to ukazujeme na těch tajných společenstvích z toho důvodu, aby to bylo nadčasové a nebylo územně omezené. Příběh je složen ze střípků různých příběhů, které se opravdu staly. Při psaní scénáře s námi spolupracovalo mnoho katolických knězů, kteří věděli o těch lidských osudech ovlivněných nějakými manipulacemi stran sekt a společenství a též s námi spolupracovalo mnoho lidí, kterým se podařilo ze spárů sekt a společenství vymanit. Ti však s námi spolupracovali pod podmínkou přísné mlčenlivosti ohledně jejich totožnosti.

Podařilo se Vám 18 letech dostat Narušitele do kin, což byl pozoruhodný kousek. Byl prodělečný nebo jste nějaké peníze vydělal a tím ukázal producentům, že máte potenciál a mohou do Vás znovu investovat?

Narušitel nedopadl finančně vůbec špatně. Nevím, zda jsem tím někomu něco ukázal. Nový film je financovaný pouze ze soukromých zdrojů. Nestojí za mnou žádný producent. Film produkuje moje společnost na základě financí od investorů, přičemž jedním z investorů jsem já. Tito investoři se rozhodli na základě toho, že se jim nový film včetně příběhu líbil, vidí smysl v tom, že tento film může někoho inspirovat, může někomu otevřít oči a též se jim líbil Narušitel.

Balda David Manipulace 05

Žádal jste o peníze i Český filmový fond, nebo jste měl černou nálepku od minula a ani tam nešel nebo jste měl jiné možnosti, díky kterým jste si mohl dovolit i natáčet v cizině a mít mezinárodní obsazení?

Státní filmový fond se opakovaně rozhodl tento film nepodpořit, přičemž rozhodnutí nebylo založeno až tak na kvalitě filmu, ale spíše na osobní antipatiích, ale na to jsem si už nějak zvykl. Víte, kdekdo v Česku hlásá, jak podporuje mladé tvůrce a mládí obecně. Není to pravda. Od začátku příprav tohoto filmu se víceméně stran českého státu a mnohých dalších obecně setkáváme jen s absolutním nezájmem a spíše s házením klacků pod nohy. A v momentě, kdy se mnozí dozvěděli, že film vzniká na mezinárodním poli, tak se závist ještě prohloubila. Nám to ale nevadí, a to právě proto, že film vzniká v mezinárodním měřítku. Ale to v žádném případě neznamená, že bych zanevřel na české publikum. České diváky mám moc rád a film dělám i pro ně a jsem vděčný každému jednomu z nich, kdo věnoval čas zhlédnutí mého filmu Narušitel a věřím, že část z nich bude mít zájem podívat se i na nový film. Posláním filmaře je otevírat důležitá témata, započít diskusi ve společnosti a pokud možno, něco ve společnosti též měnit a inspirovat. Takže určitě ten film děláme i pro české publikum a nijak jej neupozaďujeme, avšak ta myšlenka a poselství filmu je natolik silné, že by byla škoda omezit jej pouze na české a slovenské teritorium.

Natáčel jste v Itálii, což určitě nebylo ani jednoduché ani levné. Má Itálie nějakou souvislost s dějem filmu, nebo jste to pojal velkoryse, abyste ukázal, že na to profesně máte a dokážete to i navzdory škarohlídům? Financuje Vás i v nějaké formě italská strana?

Itálie má v příběhu velmi podstatnou dramaturgickou úlohu, takže natáčení tam bylo nezbytné stran děje. Připravit natáčení v Itálii určitě nebylo jednoduché, ale upřímně řečeno, bylo to mnohem jednodušší než v Česku. Italská produkce, která tam pro nás chod natáčení zajišťovala, pracovala neuvěřitelně efektivně a skvěle a setkali jsme se s obrovskou, až nečekanou podporou ze strany Italské republiky i jednotlivých měst, ale i lidí obecně. I italští herci a komparzisté, kteří tam hrají byli skvělí, zkušení, moc milí a především velmi pracovití. A stran těch škarohlídů, nejsem typ člověka, který potřebuje něco takového dokazovat takovýmto lidem. Mně záleží na lidech, kteří jsou upřímní a rovní. A pokud mám něco dokazovat škarohlídům, jak se ptáte, tak je lepší to udělat hotovým filmem, než jednotlivými činy.

Balda David Manipulace 09

Máte stejný štáb jako při Vašem debutu nebo jste jej obměnil a máte třeba i zahraniční spolupracovníky?

Ne ne, na výběru štábu jsme si dali záležet. Je to přece jen evropský film, takže na něm pracují špičky českého filmového průmyslu a též mnoho lidí ze zahraničí. Při výběru jsme samozřejmě dbali na velký profesní kredit, ale také především na to, jestli si s daným člověkem sedneme lidsky, aby výroba filmu probíhala v co největší pohodě, inspirativní a tvůrčí atmosféře, aby to zkrátka nebylo jen o byznysu. Samozřejmě tím nijak nechci shazovat štáb, který se mnou dělal Narušitele, neb to byli velmi pracovití, kvalitní a zkušení lidé a já jsem jim moc vděčný za veškerou spolupráci.

Píše se, že již máte dohodnuto promítání cizině a teprve se dokončilo natáčení v Itálii. Kdo Vám dělá marketing a distribuci a jste pořád ještě nezávislý, nebo už jste musel trochu ustoupit, abyste se někam dostal a pohnul kupředu?

Máme domluvené distribuce filmu do kin i on-line v několika zemích Evropy skrze tradiční distribuční společnosti. Celý život je o kompromisech a i zde je nutné je dělat, ale v podstatě před nikým neustupuji, neb by to zcela popíralo mé přesvědčení a obecně i myšlenky mých filmů. Myslím, že se skoro s každým dá rozumně domluvit.

Balda David Manipulace 03

Predrag Bjelac je zkušený herec ze zahraničních i českých filmů. Chtěl jste vyloženě jeho nebo oslovil někoho známějšího, ale ten odmítl? Díky svému východnímu charismatu naturelu patrně hraje zápornou postavu, že?

Predrag je skvělý herec. Ale toto asi můžu říci o všech, kteří v tom filmu hrají. Moc si jich za to vážím, i za to, že zůstali obyčejnými lidmi, kteří si nehrají na hvězdy, ale jde jim skutečně o dobro a správné vyznění toho filmu, a proto též často nabízejí různé nápady. To je u těchto velkých herců fantastické - to natáčení se s nimi vždycky stane tak neskutečně tvůrčím. Neb při natáčení s Predragem, nebo jiným takto zkušeným hercem, máme jasný scénář a jasnou představu o tom, jak to má vypadat, ale oba víme, že bychom mohli ještě něco přidat a v ten moment začíná ten krásný přenos myšlenek herec - režisér, kdy zkoušíme přidávat drobné detaily a tak opatrně naťukáváme, zda tyto nápady scéna snese, nebo už je to moc. Podobně jsem to měl například s Jiřím Dvořákem při natáčení Narušitele. U herců, jako je Predrag, většinou nemusíte moc opakovat, oni to prostě dají na první dobrou, a to mistrovsky. Ve filmu mám ale i mnoho mladých velmi talentovaných herců, se kterými je též moc příjemná spolupráce.

Další mezinárodní obsazení tajíte, je to z důvodu marketigu nebo to ještě není jisté ?

Tajíme jej z důvodu, že není moc strategické prozradit celý cast více než půl roku před premiérou. Jinak je obsazení v podstatě kompletní, ale prozrazovat je budeme postupně v druhé polovině tohoto roku.

Děkujeme za rozhovor.

Foto, s díky: archiv Davida Baldy